17 Haziran 2015 Çarşamba

Badem Sütü Nedir? Ne değildir ?



Badem Sütü Nedir? Ne değildir ?

Vegansınız ya da kazein alerjiniz var veyahut pastorize edilmiş süt kullanmak istemiyorsunuz , sağlıklı ve güvenilir çiğ süte de ulaşımınız kısıtlı. Yoksa sadece inek sütünün tadını mı sevmiyorsunuz ? Hiçbiri mi ? O zaman süte alternatif arıyorsunuz ? O halde badem sütü ile yollarınız mutlaka bir gün bir yerde kesişmiştir. Her geçen gün tariflerde daha fazla yer bulan bir popularitesi var malum. Sebebi tüm bu saydığımız nedenlerle. Hadi biraz daha yakından tanıyalım.
Badem sütü inek sütü karşılaştırması yaparak başlayalım. Yaklaşık 250 ml kadar inek sütü 8 gram protein ,300 mg kalsiyum içeriyorken , aynı miktarda badem sütü sadece 1 gram protein ve 2 mg kalsiyum içerir. Yani değerleri inek sütünden daha düşük. Bu nedenle badem sütü tüketecekseniz bu mineralleri başka kaynaklardan eksiksiz tamamlamanız gerekecektir. Buna karşın oldukça sağlıklı bir alternatiftir diyebiliriz. Neden?
1-Kilo kontrolüne yardımcıdır.
Yaklaşık 250 ml inek sütünün kalorisi 146 iken aynı miktarda badem sütünden sadece 60 kalori alırsınız.
2-Kalp sağlığına yardımcıdır.
Badem sütünde kolesterol ya da doymuş yağlar yoktur.Sodyum oranı düşüktür. Balıklardaki omega yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar içerir.
3-Kemiklerinizi güçlendirir.
Evet inek sütü kadar olmasa da günlük önerilen kalsiyumun %30 unu ve önerilen D vitamininin de %25 ini sağlayarak sağlıklı diş ve kemik yapısını oluşturmada etkili oluyor.
4-Parlak bir cildiniz olur.
Badem sütü günlük önerilen E vitamininin % 50 sini karşılar. E vitaminin antioksidan özelliği sayesinde güneş hasarlarına karşı cildinizi korumada etkilidir.Bakınız madde 10: İçmenin yanısıra badem sütüne gülsuyu karıştırarak da cildinizi temizleyebilirsiniz.
http://vitamingiller.com/onu-surme-bunu-ye/
5-Kan şekeri seviyeniz yükselmez.
Düşük karbonhidrat içeriği nedeniyle kan şekeri seviyesini yükseltmez , diyabet riskini düşürür.Glisemik indeksi düşük olduğundan vücudunuz karbonhidratı enerji olarak kullanır, yağ olarak depolamaz.
6-Kaslarınızı güçlendirir.
İnek sütüne oranla protein oranı düşük olsa da kasları büyüten ve güçlendirmede etkili olan demir ve B2 vitaminince zengindir.
7-Sindirimi kontrol altında tutar.
İçerdiği lif ile sindirimde faydalıdır.
8-Laktoz içermez.
İnek sütündeki şekeri sindiremeyenler badem sütünü rahatça tolere ederler.
9-İnek sütünden daha lezzetlidir.
Kendine özgü tadıyla tariflerde çok yönlü kullanıma müsaittir.
10-Soğutmanız gerekmez.
Bu özelliği sayesinde işe, okula,pikniğe ,seyehate yanınızda götürebilir ,dışardayken de güvenle katkısız oldukça besleyici bir içecek içmiş olursunuz.
11-Yapımı çok kolaydır.
Güvenilir çiğ inek sütü nerde bulunur diye koşturmanıza gerek kalmadan bir blender herşeyi halleder.
Uyarı 1 : Badem alerjik özellik gösterir.Kuruyemiş alerjisi olanların tüketimine uygun DEĞİLDİR.
Uyarı 2 : 2 yaş altı çocuk beslenmesinde kullanılmasını uzmanlar doğru BULMAMAKTADIR.
Denemek ister miydiniz ? İşte tarifi :
Malzemeler
1 su bardağı kavrulmamış çiğ badem
2 su bardağı su
Gereken ekipmanlar
İnce delikli bir süzgeç ya da tülbentimsi bir bez ya da peynir torbası
Yüksek hızlı bir blender
Yapılışı
Bademleri 1 gün öncesinden suda bekletin.2 güne kadar bekleyebilirsiniz.Süre uzadıkça daha kremsi bir süt elde ediliyor.
Ertesi gün süzün ve bekleme suyunu dökün ve güzelce yıkayın.
Şişen bademleri 2 bardak suyla birlikte blenderda 2 dk çevirin. Daha ince dokulu bir sütü tercih ederseniz su miktarını bir bardak daha arttırıp 3 bardak yapabilirsiniz.
Elde ettiğiniz sıvıyı süzün . Sıvı kısım kullanacağınız badem sütünüz.Ağzı kapalı bir cam şişede buzdolabına alın.Küçük miktarlarda içeceğiniz kadar yapın.Dilerseniz tatlandırabilirsiniz.
Posalı kısmı atmayın ve kek,smoothie ya da yulaflı kahvaltılarda değerlendirmek için buzlukta biriktirebilirsiniz. Birikmiş posaları ise düşük ısılı fırında 2-3 saat tutarak kurutabilir ve un haline getirip kek vs kullanabilirsiniz.
 Kaynak

2 yorum:

  1. badem sütünü çok seviyorum ben ki normalde hiç süt seven bir insan değilim..

    YanıtlaSil
  2. Süte alternatif olması çok iyi, ihtiyaç halinde işe yarayacak bilgi.

    YanıtlaSil

Hoş geldiniz.. Katılımınız için çok teşekkür ederim..
Siz iyisimi yine gelin bekliyorum :)