19 Haziran 2015 Cuma

Kinoalı 5 Lezzet



Kinoalı – Köfteli Pazı Çorbası

Malzemeler:
1/4 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı kinoa (geceden ıslatılmış)
200 gram köftelik kıyma
1 orta boy rendelenmiş soğan
1 kaşık un
220 gram pazı
yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:
Tencereye 1 litre su koyun, çorbanın suyu kaynarken kinoa, kıyma, soğan, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp, yoğurun. Misket büyüklüğünde köfteler yapıp içine 1 kaşık un koyduğunuz bir tepsiye koyup sallayarak bütün köftelerin unla kaplanmasını sağlayın. Kaynayan suya köfteleri ve pirinci ekleyin. Köftelerin pişmesine yakın ince ince doğradığınız pazıyı ilave edin. Tuz ve taze çekilmiş karabiberini ilave edip pazılar yumuşayıp rengi değişmeden ateşten alın.

Kinoa Pilavı

Malzemeler:
1 bardak quinoa, 2.5 bardak sıcak su, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı:
Zeytinyağını bir tencerenin içine alın. Biraz ısıtıp içerisine 1 bardak quinoayı ilave edin. Yüksek ateşte karıştırmak suretiyle pembeleşinceye kadar hafif kavurun. Üzerine 2,5 bardak sıcak su ile bir tutam tuz ilave edin. Üzerini kapatın, ateşi kısın. Yaklaşık 20 dakika suyunu çekene kadar bu şekilde pişirin. Suyunu çektikten sonra altını kapatın ve kapakla tencere arasına bir kağıt havlu koyup 15 dakika kadar demlendirip servis edin.

Kinoalı Kısır

Malzemeler:
1 su bardağı kinoa
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası ya da domates salçası
1 adet salatalık
2 adet biber
1 büyük domates ya da 2 yemek kaşığı domates sosu
1 çay bardağı kırılmış ceviz
yarım demet maydanoz
2 diş ezilmiş sarmısak
2 adet taze soğan
3-4 adet körpe kıvırcık yaprağı
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon

Hazırlanışı:
Kinoayı ince süzgece koyun ve su dolu bir kasenin içinde 2 saat bekletin. Bekleme sonrası bolca yıkayın ve tencereye koyun, üzerine 1,5 su bardağı soğuk su ekleyerek kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tamamen suyunu çektikten sonra çatalla karıştırırak havalandırın. Tuz ve baharatlarını ekleyin, kullanacağınız zeytinyağının bir kısmını da ilave edip karıştırın. Bir süre soğumaya bırakın. Sıcağı gittikten sonra, salçayı ekleyin ve ezmeden iyice karıştırın. İnce kıyılmış taze otları, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak ve cevizi ekleyerek karıştırın ve ister ılık, isterseniz soğuk olarak servis edin.

Pestolu Kinoa Salatası

Malzemeler:
100 gr kinoa
200 ml su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 domates
Yarım su bardağı haşlanmış mısır
Pesto sos için
1 demet fesleğen
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Kinoayı geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 1 saat bekletin. Suyunu süzüp tencereye alın. 200 ml su ile suyu çekinceye kadar pişirin. Tuz, karabiber, zeytinyağı ekleyip soğumaya bırakın. Bu arada pesto sosu hazırlayın. Fesleğenin üçte ikisini mutfak robotuna alın. Sarımsak, tuz ve zeytinyağını ekleyerek pürüzsüz hale gelinceye kadar ezin. Ayırdığınız fesleğeni ince kıyın. Domatesin kabuklarını soyup çekirdekli kısmını çıkartın. Küp şeklinde doğrayın ve kinoaya ekleyin. Mısır ve kıyılmış fesleğeni ilave ederek karıştırın. Servis kaplarının tabanına pesto sosu paylaştırın. Üzerine hazırladığınız salatayı ekleyin. Fesleğen yaprağı ile süsleyerek servis yapın.

Kinoalı Ekmek

Malzemeler:
1 su bardağı kinoa
Yarım çay bardağı bal
2.5 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
1 paket instant maya
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
60 m eritilmiş tereyağı
1 yumurta
Üzeri için
15 gr tereyağı

Hazırlanışı:
Kinoa, bal, 2 su bardağı su ve tuzu tencereye alıp kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Un ve mayayı geniş bir kapta harmanlayın. Yarım su bardağı ılık su, yumurta, süt ve tereyağını ekleyin. Pişen kinoadan yarım çay bardağı kadar ayırıp kalanını hamura ekleyin ve yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur için gerekirse un ekleyin. Üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan parçalar kopartıp yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerini örterek 20 dakika bekletin. Üzerine fırça ile tereyağı sürüp ayırdığınız kinoayı serpiştirin ve 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Kinoalı ekmeğiniz servise hazır. Afiyet olsun!..

Kaynak

1 yorum:

  1. Kioa bu aralar adını sıkça duyduğum çok önerilen bir gıda. Bu kadar çok şey yapılabildiğini de bilmiyordum.
    ben iyisi mi bir deneyeyim bunu :))

    Sevgiler

    YanıtlaSil

Hoş geldiniz.. Katılımınız için çok teşekkür ederim..
Siz iyisimi yine gelin bekliyorum :)