26 Haziran 2015 Cuma

Karpuzzzzz.. Kabuğu ile, çekirdeği ile



Karpuzun yüzde 92’si sudan, yüzde 6’sı ise şekerden oluşmaktadır. Karpuz C vitamini, A vitamini ve betakarotenler bakımından oldukça zengin bir meyvedir. 150 gram karpuz,  vücudun ihtiyacı olan bir günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 24,3’ ünü, A vitamini ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayabilmektedir. Karpuz tüm bunların yanında enerji üretimi için lazım bulunan B, B1, B6 vitaminleri, magnezyum ve potasyum bakımından da oldukça değerli bir meyvedir. Çoğunluğunda su bulunduğu için kalori değeri oldukça düşük olan karpuzun 200 gramında ortalama 50 kalori mevcuttur.



Karpuzun Kansere Karşı Koruyor

Karpuz diğer bir kanser koruyucu olarak bilinen domateste de oldukça fazla bulunduğu bilinen ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan likopen içeriği bakımından zengin meyveler arasında ilk sırada bulunmaktadır. Bu güçlü antioksidanlar insan vücudunda bulunan serbest radikallerle mücadele ederek kanser riskine karşı koruyucu etki göstermektedirler.

Karpuz yüksek miktarda A,C vitamini betakaroten ve likopen içeriğiyle kalp rahatsızlığı, kolon, prostat kanseri, meme kanseri, akciğer kanseri ve yaş ile alakalı olarak ortaya çıkan görme rahatsızlığına karşı koruyucu etki gösterir. Osteoartrit, römotoidartrit ve astım rahatsızlıklarının bazı belirtilerini azaltmaktadır. Yapılan araştırmalar yeşil çay ve likopenden bakımından zengin gıdaların, beraber tüketiminin sinerjik etki ortaya çıkararak kansere karşı daha etkili bir koruma sağladığını gösteriyor.



Karpuz Çekirdeğinin Faydaları
Karpuzun besin değerlerinden tam anlamıyla faydalanabilmek, çekirdekleriyle birlikte ve yenilmelidir.

Kapuzu yemeklerin ardından tüketmek şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açabilmektedir. Bu sebeple karpuzu aç karnına veya yemeklerden sonra çekirdekleriyle beraber yenilmelidir. Karpuzu bu şekilde yemek böbreklere ve kalbe birçok yarar sağlamaktadır.

Karpuzun en değerli kısımlarından biride çekirdeğidir. Ancak yine de birçok insan karpuzu çekirdeklerinden ayıklayarak tüketmektedir, bu şekilde tüketim karpuzun faydalarını azaltmaktadır



Karpuz çekirdeklerinin de içinde mevcut olan “cucurbocitrin” isimle madde vücudun kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Karpuz çekirdekleri içerisinde yer alan bu madde böbrek hareketlerinin düzenlenmesine de faydalı olmaktadır. Karpuzu yaz dönemlerinde diyet listenizde mutlaka bulundurmalısınız. Karpuz yağ ve kolesterol barındırmadığından ve kalorisi düşük olması sebebiyle, yaz dönemlerinde yapılan diyetlerde karpuzun önemli bir yeri olmalıdır.

Karpuz Çekirdeğinde yüksek miktarda değerli mineraller de mevcuttur. Bir fincan kurutulmuş karpuz çekirdeği insan vücudunun bir günlük magnezyum ihtiyacının tamamından fazlasını karşılayabilmektedir. Diğer yandan magnezyum, kan basıncını ve kan şekeri açısından faydalı bir etkisi mevcuttur. Karpuz çekirdeği bünyesindeki sodyum, bakır, manganez, fosfor, demir, potasyum ve çinko gibi değerli mineraller bulunmaktadır.

Karpuz çekirdeğinde mono ve çoklu doymamış yağlar ve omega-6 bulunmaktadır. Bu yağların yeterli miktarda alınması kalp sağlığının korunması bakımından oldukça faydalıdır. Bir fincan karpuz çekirdeği ortalama 600 kaloridir.

Karpuz Çekirdeği Yağının Faydaları
Karpuz çekirdeği yağının en çok bilinen faydaları cilde ve saça yararlı olmasıdır. İçeriği tümüyle bedenle uyumlu protein ve yağlardan meydana geldiği için kolayca emilir. Masaj şeklinde saçlara uygulanırsa saçlara kısa sürede canlılık verecektir.



Karpuz Ve Karpuz Çekirdeğinin Zararları
Karpuz yüksek kan basıncını düşürmektedir. Karpuz çekirdeği yutmanın apandisit sorunlarına sebep olduğu söylenmektedir. Mide tarafından sindirilemeyen karpuz çekirdekleri çok küçük bir olasılık da olsa apandisitte tıkanmaya sebep olabilir. Fakat bu çok nadir görülebilecek bir durumdur ve endişe edilmemesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.. Katılımınız için çok teşekkür ederim..
Siz iyisimi yine gelin bekliyorum :)